понеділок, 9 листопада 2020 р.

Як зробити скріншот екрану ?

 Як  довести викладачу, що не байдикував на он-лайн уроці, а добросовісно працював і виконав усі завдання???

Для цього існує кнопочка Print Screen !

Де її знайти на клавіатурі ? Картинка нижче збільшується якщо клікнути на неї.






Як нею користуватися ?

Дуже просто: на неї потрібно натиснути, файл запам'ятається у буфер, а потім відкрити програму Paint яка входить в стандартний набір програм Windows і у Paint дати команду "Вставити", або натиснути клавіші Ctrl+V.  

Після цього : файл → зберегти як дати назву файлу  у форматі JPEG, JPG, або PNG  тобто запам'ятати як картинку.

Якщо потрібен не весь екран, а якась його частина, то цю операцію можна виконати інструментами графічного редактора:

 виділити потрібну область → скопіювати ⟶ створити новий файл у Paint  ⟶ вставити ⟶ запам'ятати (як було вказано вище).

 Після цих дій з радістю від виконаної місії відправити файли викладачу, а самому зануритися у чарівний світ Instagram чи TikTok 😏.

Просто ? Простіше не буває !

Якщо Ви використовуєте Windows10, то у неї є вбудована утілітка  захоплення екрану яка називається ножиці (Snipping Tool). На картині нижче показані усі стандартні утілітки для Windows10.


Білий кружечок зліва внизу  - у мене кнопочка "Пуск". 

У мене, при натисканні на "Пуск" потрібно лише прокрутити колесо миші, щоб знайти плашку "Стандартні" і вже клікнувши на неї  випадає список програм. 

Стандартні-Windows - обведені жовтим  натисканням на цю плашку випадає список стандартних програм

Paint  - обведено червоним

Ножниці - обведено зеленим



Вам, можливо, прийдеться зробити за наступним алгоритмом:

 Клікніть правою клавішею миші по меню "Пуск" →"Виконати". Введіть команду shippingtool і натисніть Ок, щоб відкрити інструмент "Ножиці": 


Натисніть "Создать" а потім виберіть у закладці "Режим" те, що потрібно . На картинці внизу я вибрала "Весь экран".


Або,   перетягніть  курсор на область Вашого екрану, яку треба захопити. Відредагуйте і збережіть скріншот. Зберегти  можна за допомогою Ctrl+S


Але, є одне але.... На клавіатурах деяких ноутів ця кнопочка є але вона трохи зашифрована і може називатися : PrtScr , PrntScrn, PrtScn, PrtScr , PrtScPr Sc, PRTSC

 На ноутбуках, які використовують клавіатуру з компактним розміщенням, клавіша Print Screen часто поєднується з іншими клавішами (наприклад, з Fn або верхнім, нижнім регістром і т. д.).

Як перевірити чи зроблений скріншот ?

Що переконатися що скріншот зроблений,  відкрийте Paint чи Word і натисніть Ctrl + V. Якщо Вам не вдалося вставити картинку на сторінку то треба  повторити цей процес.

Проте, інколи натискання однієї  кнопки Print Screen недостатньо, щоб зробити фотографію екрану. Рішенням може бути - попробувати наступні комбінації клавіш почергово, поки не знайдеться правильний варіант.

Fn + Print Screen

Alt + Print Screen

Ctrl + Print Screen

Shift + Print Screen

Altgr + Print Screen

Якщо знайшли правильний варіант для Вашого ноута запишіть комбінацію клавіш, щоб кожного разу не робити дослідження. А, з часом, ця комбінація клавіш запам'ятається.

В операційній системі Лінукс, яку я використовую, скріншот усього екрану виконується за допомогою кнопки Print Screen. Якщо хочу зробити скрін якоїсь частини екрану то одночасно натискаю Print Screen і Shift. На екрані з'являється курсор-хрестик, протягуючи його по діагоналі, виділяю потрібне місце екрану, по закінченні операції відбувається легке клацання, яке означає те що скрін зроблено. Якщо не треба на скріні робити написи чи пояснення, то графічний редактор можна не використовувати. 

Якщо, ніякий з вище вказаних способів не можна застосувати, тоді прийдеться скачати спеціальну програму. Їх є кілька, вони безкоштовні :  Greenshot, PUUSH, ShareX.  Як ними користуватися не знаю, але, думаю що не складно.


Немає коментарів:

Дописати коментар